Tuinelectro.be - Tuinverlichting, installaties & robotmaaiers

Laadpalen

Elke elektrische wagen of plug-in hybrid wordt standaard geleverd met een laadkabel, het laden via deze kabel noemt men “mode 2” laden. Op zich is daar niets mis mee want dit type kabel is voorzien van alle noodzakelijke veiligheidsmechanismen om je wagen op een veilige manier te laden.

Andere factoren kunnen echter wel impact hebben op de veiligheid tijdens het laadproces. Feit is dat het laden van een EV heel wat stroom vraagt van je elektrische aansluiting; onder normale en optimale omstandigheden mag een standaard stopcontact 16A stroom leveren. De lader zal uit veiligheidsoverwegingen niet zoveel vragen van uw net, maar 10A is zeker geen uitzondering. Stel dat u uw EV met een batterij van 16kWh gaat laden aan 10A op een net van 230V dan hebt u ongeveer 6 uur laadtijd nodig. Met andere woorden wordt er gedurende 6 uur een stroom van 10A uit dat ene stopcontact getrokken. Hierdoor zal dat ongetwijfeld gaan opwarmen, zelfs in de meest ideale omstandigheden. Maar stel dat uw stopcontact, door de jaren heen van gebruik, iets of wat versleten is, de draden niet goed meer aangespannen zijn of het gewoon wat losjes zit... In dat geval kan het stopcontact veel meer opwarmen en kan het, in het ergste geval, tot brand leiden.

Daarom is het sterk aangewezen, zelfs indien u de “mode 2” lader gebruikt, uw elektrische installatie te laten nakijken door een daartoe bevoegd persoon, dit om risico’s uit te sluiten. Maar het laden van uw EV kan op een nog veiligere manier, namelijk door het kiezen van een laadpaal voor thuis.

Hoe laat ik een laadpaal installeren?

In België heeft niet iedereen dezelfde aansluiting op het net, noch hetzelfde vermogen ter beschikking. Zo kan je bvb een 3F+N 400V net hebben, een monofasig 230V, een 3F 230V,... Het is dus heel belangrijk te weten wat je hebt om de juiste keuze te kunnen maken. Hiervoor laat je je dan ook best begeleiden door een gespecialiseerd vakman.

Als erkend installateur kunnen wij op vraag hiervoor aan huis komen en nagaan wat voor u de beste oplossing is om uw wagen zo snel én veilig mogelijk op te laden.

We beschikken over specifiek opgeleid personeel die uw thuissituatie snel in kaart kan brengen om zo een passende thuislader voor te stellen. Het is ook best mogelijk dat u uw elektrische installatie dient aan te passen om de wagen op een goede manier op te laden. Indien er aanpassingen dienen te gebeuren moet dit steeds door een gekwalificeerd vakman uitgevoerd worden, bovendien is een keuring door een erkend organisme verplicht. Ook hiervoor doen wij al het nodige zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Even op een rijtje

  • Een thuisbezoek is noodzakelijk om de juiste keuze te maken
  • Een offerte op maat (mbt uw huisinstallatie en het type laadsysteem van uw EV)
  • Installatie door één van onze specifiek opgeleide technici
  • Keuring door een erkend organisme
  • Laden en rijden
Tuinelectro.be - Tuinverlichting, installaties & robotmaaiers
Tuinelectro.be - Tuinverlichting, installaties & robotmaaiers
Tuinelectro.be - Tuinverlichting, installaties & robotmaaiers
Tuinelectro.be - Tuinverlichting, installaties & robotmaaiers